Tort de crăciun.

24 decembrie 2018


Ingrediente pentru blat:

4 oua
300 g. faina
300 gr.zahar
200 gr.unt
un pliculet praf de copt
200 ml.cafea tare
1 pliculet zahar vanilinat
200 gr.nuci macinate
 1 lingurita scortisoara(optional)
100 gr ciocolata cu lapte sau amaruie



 Ingrediente pentru crema
de ciocolata:


400 ml frisca lichida
500 gr.ciocolata alba
 esenta de vanile



Sirop de zahar ars:


4-5 linguri zahar
200-250 ml apa

Topim zaharul pana devine maroniu
fara sa se arda.

Adaugam apa calda si  fierbem pana se
 topeste zaharul caramelizat.



Mod de preparare pentru blat:

Intr-un castron cernem faina impreuna cu praful de copt.

Untul moale il mixam impreuna cu zaharul tos si cel vanilinat,
adaugam ouale,cafeaua rece si amestecam.

Adaugam nucile macinate si ciocolata rasa si mixam din nou la viteza mare.

La final adaugam faina si amestecam.

Aluatul astfel obtinut il turnam intr-o forma
rotunda acoperita cu hartie de copt.

Coacem aprox.25 minute in cuptorul incalzit in prealabil.




 Mod de preparare crema de ciocolata:

Punem frisca lichida intr-o craticioara pe foc pana e
aproape de fierbere,adaugam ciocolata rupta bucatele,lăsăm 5 minute după
care amestecam pana ce se topeste.

Cand e gata o lasam sa se racoreasca dupa care o tinem
la frigider pentru  cateva ore.

Se mixeaza bine si se adauga esenta de vanilie.




Asamblare tort:

Taiem blatul in trei,asezam prima foaie de blat pe platou
insiropam cu sirop de zahar ars.

Punem jumatate din crema nivelam frumos 
adaugam și a
doua foaie de blat și restul de cremă iar 
la sfârșit acoperim cu ultima foaie de blat.

Acoperim tortul cu marțipan și decorăm după cum 

dorim.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu